Proximas Dvärgkaniner

Emelie Persson | 070-414 40 96 | emelie.c.persson@gmail.com

Burbyggen

Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med händerna och att kombinera nytta med nöje och bygga kaninburar är något som jag tycker är himla kul. För varje ny bur man bygger får man nya idéer och man kan därmed förbättra nästa burmodell man bygger. På den här sidan har jag tänkt visa några burbyggen och hur jag har tänkt när jag byggde dem.

Stora trefackaren

Burarna nedan är byggda våren 2011. Min tanke var att bygga ganska lätta burar, så bak- och sidostyckena är gjorda av oljehärdad 3mm board medan golven i buren är av 9mm plywood. Tak är kompostnätsgaller. I buren finns ett kombinerat hus/sitthylla där taket är avtagbart. Luckorna öppnas utåt och i de två översta facken blir luckan hängandes nedåt, och tvärtom i understa buren, där fäster man luckan uppåt. Burarna är målade med grundfärg + lackfärg både inuti och utanpå. Måtten på varje fack är 160*60*60 cm.

Fördelar med buren är att den är stor och ljus, jag är nöjd med hur luckorna kommer helt ur vägen och det är också otroligt smidigt att man kan ta bort taket på huset. Nackdelen är att nedre facket är så jäkla långt ner och att buren ändå är ganska tung.


Stor tvåfackare

Den här buren byggde jag under hösten 2006. Jag hade då bara två kaniner, två stora, fina hoppdamer på drygt 3 kg vardera. Tanken med buren var att de skulle ha stor yta att röra sig på och ett smidigt kombinerat krypin och sitthylla. "Locket", alltså golvet på sitthyllan, gick både att vika bakåt och ta bort helt. Måtten på hela burytan var 240x80x70 cm per fack, alltså en golvyta på 1,92 kvm vardera. Det var en jättebra bur, både jag och mina fina hopptjejer älskade den, men TUNG, och benen blev lite väl klena så buren fick senare stå på lecastenar. Burens sidor och golv är byggda av 12mm plywood och taket och krypinet är av råspont.


Stapelbar fackbur

Meningen med den här buren var att den skulle vara lätt att flytta och lätt att stapla. Den var också väldigt flexiblel i och med de löstagbara mellanväggarna. Golv och tak på burarna är av 12mm plywood och sidorna av 18mm plywood. Anledningen till att sidorna är av så pass tjock plywood var för att slippa använda reglar. Burarna blev otroligt tunga, (som alltid!) men var smidiga att använda. Dock tänkte jag fel när jag skruvade ihop buren, så kisset läckte ut i skarvarna och missfärgade utsidan och när buren stod utomhus och det regnade så kröp regnet in genom skarvarna. Buren var senare helt täckt med pressening på sidorna. Dock funkade buren bra inomhus!


Stor trefackare med hjul

Fyra stycken trefackare blev det den här gången, varje golvmått är 145*80 cm (=1,16 kvm). Nedersta facken är 80 cm höga och de två översta är 60 cm. I varje bur finns kombinerad sitthylla/hus där taket går att lyfta bort. Golven i alla burar samt "takplattan" till husen är gjorda av formplyfa, väggarna är i oljehärdard board. Luckorna är gjorde av lockläkt och på burarna sitter numera svängbara hjul, allt för att underlätta förflyttning av burarna. Jag är otroligt nöjd med denna konstruktion! Tanken med att det nedersta facket är högt är att det ska vara lätt att städa. För att nå ordentligt till det översta fackent krävs en pall vid städning. Kostnad för fyra stycken burar á tre fack blev ca 10.000 kr.


Tvåfackare med utegård

Tre stycken tvåfackare skulle det bli den här gången. Min tanke är att burarna ska stå utomhus och att mina hanar ska bo här året runt. Till varje fack kommer det bli en rastgård med måtten (ca) 200*200 cm. Det kommer bli en liten "dörr" på baksidan av buren från varje fack där det ska leda ner en ramp till själva hagen. Eftersom vi flyttade till Umeå strax efter jag hade börjat med dessa burar så är de fortfarande inte målade och rastgårdarna är inte klara, men jag hoppas få tid att färdigställa dessa inom kort. Planerad inflytt är våren 2014. Utförlig byggbeskrivning, bild för bild, finns på Proximas facebooksida!