Proximas Dvärgkaniner

Emelie Persson | 070-414 40 96 | emelie.c.persson@gmail.com

Frågor & svar

Här kommer jag lägga ut svar på några av de vanligaste ställda frågorna jag får. Jag är ingen expert på kaniner, men jag har lång erfarenhet och mycket kunskap och mina svar är baserade därefter.


- Kan man ha två kaniner tillsammans?

Svar: Ja, de flesta kaniner gillar sällskap. Jag rekommenderar att man först köper en hane, som kastreras när han blivit fem-sex månader och därefter köper en hona som sällskap till honom. Om du köper en hane av mig så har du sen förtur när du vill köpa en hona! För att optimera chanserna att den kastrerade hanen och honan kommer överens så rekommenderar jag att även kastrera honkaninen. Det minskar även risken för att hon ska utveckla livmodercancer. Näst bästa paret är två kastrerade honkaniner. En okastrerad hane ska aldrig bo tillsammans med någon annan kanin.

Det som är viktigt att tänka på när man vill ha två, eller fler, kaniner tillsammans är att de har tillräckligt stort utrymme. De behöver möjlighet att gå undan och gömma sig från sin kompis. Kaniner är sociala djur som i det vilda lever tillsammans med artfränder, men där alla kaniner har sin egen håla.


- Varför är kaninen ett bra husdjur?

Svar: Kaniner är väldigt roliga små djur, det är väldigt "mycket" djur i en liten förpackning - på gott och ont! Fördelarna är att kaniner ofta blir väldigt sociala, de är roliga att träna små trick med och man kan aktivera dom med både hoppning, agility och utställning. Nackdelarna är att kaniner har en hel del egen vilja och både kan bitas och rivas. Alla kaniner gillar inte att bli burna i famnen utan sprattlar rejält och det är tyvärr omöjligt att på förhand säga vilka som blir "sprattlare" och vilka som blir lugna. Hanar blir ofta tamare och de är jämnare i temperamentet så jag rekommenderar en hane (som kastreras) som första kanin.


- Kan kaniner bo inomhus på vintern och utomhus på sommaren?

Svar: Det går jättebra att ha kaninen ute på sommaren och inne på vintern. Att tänka på när man har kanien ute på sommaren är dock att den måste ha skugga. Kaniner klara utan problem -35 grader, men är väldigt värmekänsliga så risken att en kanin dör av värmeslag är väldigt mycket högre än att den dör av köld.


- Går det att se om en kanin kommer gilla kaninhoppning?

Svar: De flesta kaninerna gillar hoppning skulle jag vilja säga, sen ökar chansen att man får en kanin med talang för hoppning om man köper en kanin efter föräldrar som hoppar bra. Det finns många som föder upp kaniner enbart till kaninhoppning och de kaninerna är grymma på att hoppa men inte alltid så himla trevliga att handskas med. Jag hoppar med de flesta av mina vuxna kaniner och de är duktiga, men jag kommer aldrig vinna SM med dem. Däremot tar jag vinster och placeringar i de lägre klasserna.


- Hur klarar kaniner resor?

Svar: Att resa med kanin är inga problem alls. Dom är väldigt lätta att ha med sig, allt man behöver är en transportbur, sen sover sig kaninerna igenom i princip hela resan. Tidigare tävlade jag väldigt aktivt i kaninhoppning så mina kaniner har rest över hela norden både i bil, tåg, båt och flyg.