Proximas Dvärgkaniner

Emelie Persson | 070-414 40 96 | emelie.c.persson@gmail.com

Min kaningård

Efter att ha haft min kaningård placerad i ett kollektivstall under de senaste åren så var det himla skönt när vi köpte hus i november 2016 så att kaninerna äntligen kunde flytta hem. Jag njuter av att se dem från fönstret och älskar att jag kan gå ut och pyssla med dem när som helst.

Kaninerna är numera betydligt färre än när jag hade uppfödningen placerad i ett stall, så numera består kaningården enbart av en oerhört stabil tvåvåningsbur. Alla sidor är i formplyfa för hög hållbarhet, taket är rejält och luckorna är avhakningsbara för att under vintern kunna hänga på luckor med plexiglas och sommartid har luckor med nät. Till buren kommer det byggas till två rejäla hagar, en till hanen som bor överst, och en till honorna som bor på bottenvåning. Bilder kommer!

När min kaningård låg vid stallet så hörde också en "kärringhage" till, där bodde mina stambokförda honor bor tillsammans i en stor koloni. Hagen mätte runt 200 kvm och mer bilder på den kan du se här. För mig är det oerhört viktigt att erbjuda mina kaniner stort utrymme där de ges utrymme för att bejaka sina naturliga levnadsmönster.

Foder

I vilt tillstånd äter kaniner vad de för årstiden kan få tag på. Det blir många olika sorters gräs och örter, blad, löv, grenar, rötter, blommor. På sensommaren och hösten äts det mycket spannmål och fallfrukt, för att lagra fettdepåerna inför vintern, när det är betydligt svårare att hitta föda. Vintertid äts gräs som hittas under snön, tillsammans med bark, rötter och olika barrväxter.

Jag vill fodra så naturligt som möjligt och har provat massor med olika foder och helst skulle jag vilja ge ett helt spannmålsfritt alternativ, men mina kaniner faller ur och blir för tunna när de äter enbart spannmålsfritt. Idag ger jag följande blandning:

  • Rabbfor
  • Pre Alpin Wiesenflakes
  • Pre Alpin Luzernecobs
  • Torkade ärtflingor
  • Johannesört
  • Torkade örter, blommor och rötter
Förutom ovanstående foderblandning så får mina kaniner dagligen kvistar, grenar och gräs samt att de förstås alltid har fri tillgång till ett fräscht hö.