Proximas Dvärgkaniner

Emelie Persson | 070-414 40 96 | emelie.c.persson@gmail.com

Aktivera din kanin!

En kanin är ett aktivt och nyfiket djur som behöver aktivering och motion för att må bra. I de flesta av mina burar finns höbollar och tunnlar som bjuder på möjligheter för lek och mina kaniner får minst två gånger i veckan motionera sig själva genom att springa i halmfyllda hästboxar på 3x4 m. Jag har även en stor hage utomhus i kuperad terräng där kaninerna få turas om att vara under uppsikt, men den aktivitet som både jag och mina kaniner uppskattar mest är kaninhoppning!

Kaninhoppning

Kaninhoppning är en sport som grundades i Sverige på 70-talet och nu är en utbredd sport med runt 2000 utövare från Malmö i söder till Boden i norr. Medlemmarna är fördelade på två olika förbund, dels Sveriges Kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) och dels en hoppsektion som ligger under Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund (KAF). Själv är jag medlem i Örebro Läns Kaninhoppare (ÖLKH) som jag själv var med och startade upp 2002 och var ordförande i under ett par år. Numera sitter jag som ledamot i styrelsen och vi arrangerar hopptävlingar ungefär två gånger i månaden.

Jag tycker att det är lagom att börja selträna kaninungar när de är ungefär 3-3,5 månader gamla för att sen börja med hoppträning när de är minst fyra månader. En kanin måste vara minst fyra månader gammal för att få starta på en kaninhoppningstävling, dock tycker jag att det är i yngsta laget och brukar vänta med att låta mina ungar starta till de är åtminstone fem månader gamla.

Så börjar du

Jag har tävlat i kaninhoppning sen jag var tio år gammal och har alltså en hel del erfarenhet av kaninhoppning. Jag har tävlat SM, massor med elitklasser och tagit flertalet certifikat med mina duktiga honor Soya och Loka. Jag har också varit utbildad domare, men lämnade in min licens då jag hade några sabbatsår och missade uppdateringen som krävs för att få behålla sin licens, men jag har ändå goda kunskaper om reglerna i kaninhoppning. Följande är inte det enda sättet att lära en kanin att hoppa på, men det är det sättet som jag föredrar. So - here we go! :)

Selträning

Börja med att selträna din kanin. Sätt på selen, som förstås ska vara en godkänd H-sele eller bogsele, knäpp på kopplet i magbandet och släpp ner din kanin på en gräsplätt eller vad du har att tillgå där det helst inte ska vara risk för lösa hundar och andra skrämmande moment. Kaninen kommer förmodligen att lukta lite och skutta runt en del. Tänk på att en kanin inte är som en hund, det är kaninen som bestämmer vart ni ska gå och i vilken takt. Gå aldrig framför kaninen!

När du ska ta upp kaninen, korta upp kopplet och håll emot i selen. Om kaninen stretar emot, korta kopplet ännu mer och försök lägga en lugnande hand över kaninens huvud och nacke. Om kaninen fortsätter att hysteriskt virra runt, tryck försiktigt ner den mot marken, ta den i ett fast grepp (EJ i öronen eller nackskinnet, under magen!) och lyft upp den mot din överkropp och lugna den. Det här kan du träna på en stund varje dag, ca 20 min är en lagom promenad. Träna på att stanna och lyfta upp kaninen då och då. När du kan gå med kaninen i sele och stanna och lyfta upp den utan problem är det dags att gå vidare till hoppningen.

Hoppträning

En hoppbana ska alltid hoppas från endast ett bestämt håll och består alltid av minst åtta hinder så jag föredrar att redan från början lära kaninen att efter första hindret så kommer ännu ett. Jag börjar såleder med två hinder på ca 15-20 cm höjd med runt en meters mellanrum. Jag sätter kaninen framför första hindret, låter den nosa men inte putta ner bommen, sen lyfter jag den över hindret och puffar på den lätt så att den skuttar mot nästa hinder. Parera med händerna (ej fötter eller koppel) om den vill gå åt fel håll. När kaninen kommer fram till nästa hinder upprepas proceduren och när jag lyft kaninen över hindret så låter jag den skutta iväg och vila någon minut innan jag på nytt lyfter tillbaka kaninen och sätter den bakom första hindret. Nu lyfter jag dock inte över kaninen utan puffar lite lätt på den för att de ska förstå att den ska hoppa över. Om den ändå nosar och försöker putta ner bommen, eller försöker krypa under eller imellan så stoppar jag den och försöker den att få nosen över bommen samtidigt som jag puttar på den. De allra flesta kaniner förstår då att de ska hoppa över.

När din kanin klarar av att hoppa två hinder i följd är det dags att öka på antalet hinder och även öka avståndet mellan hindrena. Den lättaste klassen i kaninhoppning heter Miniklass och där är maxhöjden 20 cm och avståndet mellan hindren ca 250 cm. I den första officiella klassen, Lätt klass, är hinderhöjden max 30 cm och avståndet mellan hindren minst 250 cm. Om du är intresserad av att tävla i kaninhoppning så kolla länkarna ovan och kontakta din närmaste klubb, ofta finns det någon rutinerad kaninhoppare som du kanske kan träna tillsammans med och få tips och råd innan din första start.

Jag har kaninhoppningen att tacka för otroligt många roliga upplevelser och minnen och det är även inom kaninhoppningen jag har träffat många av mina bästa vänner. Det är helt enkelt ett sjukt kul sätt att både skaffa nya kontakter, lära känna din kanin bättre och samtidigt ha fantastiskt roligt!